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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  03/04/2018
Data da última atualização:  04/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEIXOTO, F. M.; GOUVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; MARTINS, Z. E. de S. V.; BORGUINI, R. G.; GODOY, R. L. de O.
Afiliação:  F. M. Peixoto, UFRRJ; A. C. M. Senna Gouvêa, UFRRJ; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; Z .E. de Sá Velosos Martins, Universidade do Porto; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA.
Título:  Characterization and bioaccessibility of anthocyanins from blueberry (Vaccinium corymbosum L.) after simulated gastrointestinal digestion: A positive effect on malvidin derivatives.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Fruits, v. 73, n. 2, p. 88-96, mar./apr. 2018.
ISSN:  0248-1294 print, 1625-967X online
DOI:  10.17660/th2018/73.2.2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Recent studies have reported many preventive and therapeutic properties against cardiovascular disease and cancer, associated to the consumption of polyphenols, including anthocyanins. Anthocyanin bioavailability is a major issue regarding their biological effects, because the results are still controversial and divergent. Bioaccessibility and absorption studies represent the first steps in predicting bioavailability of the bioactive compounds in humans. The objectives of the current research were to perform an in vitro gastro-intestinal digestion model by mimicking oral, gastric and intestinal physiological conditions, in order to investigate the bioaccessibility of blueberry anthocyanins. Materials and methods – Identification and quantification of anthocyanins were carried out by HPLC and ESI-MS/MS detector. Results and discussion – Total anthocyanin content (125.27 ± 19.80 mg 100 g-1) was greatly decreased after digestion (6.50 ± 1.03 mg 100 g-1), which represented 5.20 ± 0.82% of bioaccessibility. All delphinidin derivatives were unstable, not detected after digestion, and had the lowest bioaccessible forms. Otherwise, malvidin derivatives, including the acetyl form, were stable and displayed the highest bioaccessibility percentage. More -OCH3 groups seems to increase the bioaccessibility, because higher structure size molecules can promote steric hindrance and impact on anthocyanin low degradation or conversion to non-detectable forms. Conclusion – These results should... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Blueberry; Nutritional value; Phenolics.
Thesagro:  Vaccinium Corymbosum.
Thesaurus Nal:  antioxidant activity; in vitro digestion.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA14112 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMENIN, M.; SANTOS, R. S.; BORGES, R. E.; PIATTI, L. Notes on the diet of seven terrestrial frogs in three agroecosystems and forest remnants in Northwestern São Paulo State, Brazil. Herpetology Notes, Czech Republic, v. 8, p. 401-405, 2015. Published online on 12 August 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMENIN, M.; SANTOS, R. S.; BORGES, R. E.; PIATTI, L. Dieta de sete espécies de anuros terrestres em três agroecossistemas na região noroeste do estado de São Paulo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE HERPETOLOGIA, 7., 2015, Gramado. Livro de Resumos... Gramado: Sociedade Brasileira de Herpetologia, 2015. p. 189.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPACHER, G. C.; PIATTI, L.; SEVERO NETO, F.; MEIRA, M. A. A.; MAURO, R. de A.; KOLLER, W. W.; SOUZA, F. L. de. Diversidade de vertebrados de Áreas de Proteção Ambiental, município de Campo Grande, Mato Grosso do Sul. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2020. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 274)
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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4.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, V. L.; TERRA, J. de S.; PIATTI, L.; DELATORRE, M.; STRÜSSMANN, C.; BÉDA, A. F.; KAWASHITA-RIBEIRO, R. A.; LANDGREF-FILHO, P.; AOKI, C.; CAMPOS, Z.; SOUZA, F. L.; ÁVILA, R. W.; DULEBA, S.; MARTINS, K. S.; SANTA-RITA P. H.; ALBUQUERQUE, N. R. Répteis do Mato Grosso do Sul, Brasil. Iheringia, Série Zoologia, v. 107, supl., p. 1-13, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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